Ο κίτρινος κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που έχει μπει πρόσφατα στην κουζίνα μας και έχουμε πολλούς λόγους να χρησιμοποιούμε τακτικά.

Ο κουρκουμάς είναι μια ζωηρόχρωμη κίτρινη σκόνη με ήπια γεύση που δίνει όμως ένα γλυκό χρυσό χρώμα στις τροφές που το προσθέτουμε. Το χρώμα του θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό για τις πολλές ιδιότητες του: ένας μικρός θησαυρός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στη μαγειρική.

Η κουρκουμίνη είναι είναι το βασικό συστατικό του κουρκουμά και σύμφωνα με τους ειδικούς έχει αντιφλεγμονώδη δράση που συγκρίνεται με εκείνη της κορτιζόνης. Διαθέτει επίσης πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενώ πολλές έρευνες την καταδεικνύουν ανάμεσα στα κορυφαία διατροφικά «όπλα» για την πρόληψη του καρκίνου. Σε άρθρο στην εφημερίδα Telegraph του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κουρκουμάς συμπεριλαμβάνεται στις διατροφικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις πωλήσεις της φρέσκιας ρίζας να έχουν κατά 45% αυξητική τάση ενώ χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα σε smothies και

Ο κουρκουμάς είναι απαραίτητο συστατικό σε κάθε κάρι και είναι αυτός που δίνει το ζεστό κίτρινο χρώμα σε αυτά τα φαγητά.

5 χρήσεις του κουρκουμά στην κουζίνα σας

  • Το golden latte, ζεστό γάλα με μια μύτη του κουταλιού κουρκουμά, κανέλα και μέλι, είναι ένα καταπραϋντικό ρόφημα για τις στομαχικές διαταραχές, όπως η δυσπεψία.
  • Πασπαλίστε με από 1 κ.σ. κουρκουμά και γλυκιά πάπρικα τις ψητές πατάτες ή της πατάτες φούρνου.
  • Ο κουρκουμάς ταιριάζει ιδανικά με τα όσπρια: Προσθέστε στην κατσαρόλα μία κουταλιά της σούπας στις φακές, τη φασολάδα και τα ρεβίθια.
  • Στο νερό που βράζετε το ρύζι, σε ριζότο ή σε κριθαρότο.
  • Σε χυμούς και σε smoothies.

Ο τέλειος συνδυασμός

Η κουρκουμίνη δρα πιο αποτελεσματικά όταν συνεργάζεται με την πιπερίνη, τη δραστική ουσία του πιπεριού. Ιδανικά, προσθέστε κουρκουμά μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι – για μοναδική λεπτή γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία σε κάθε σας φαγητό.