Και τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις ιώσεις αλλά και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε αν προκύψουν.

Η αλήθεια είναι πως όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο συχνά είναι τα επεισόδια των ιώσεων που θα κολλήσει είτε από το περιβάλλον του σπιτιού, είτε από τον παιδικό σταθμό, είτε από το μεγαλύτερο αδερφάκι, είτε από κάποιον ιό που τον… έπιασε στον αέρα σε μια βόλτα ή σε μια επίσκεψη. Και επίσης αλήθεια είναι πως, παρότι ενοχλητικά και δυσάρεστα, τα επεισόδια αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα για κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αν το μικρό μας υποφέρει από ένα απλό κρυολόγημα, γρίπη ή κάτι πιο σοβαρό γι’ αυτό πέρα από τις πρώτες συμβουλές για την αντιμετώπισή τους είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με τον παιδίατρο, ειδικά αν το παιδί μας είναι μικρό.

Η ταυτότητα του κοινού κρυολογήματος

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αδιαθεσίας στα μικρά παιδιά. Το κοινό κρυολόγημα είναι στην πραγματικότητα μια από τις πολλές ιώσεις που κυκλοφορούν το χειμώνα και η οποία μεταφέρεται εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο μέσα στον περιορισμένο χώρο του παιδικού σταθμού ή της σχολικής αίθουσας. Ένα παιδί μπορεί επίσης να κολλήσει τον ιό από τους γονείς του, από τα αδερφάκια του, από μια επίσκεψη ή στη βόλτα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι χαμηλός πυρετός (μέχρι 38 – 38,5 βαθμούς Κελσίου), συνάχι και πόνος στο λαιμό. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι αφού το κρυολόγημα οφείλεται σε ιό δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε στο παιδί αντιβίωση η οποία δεν επηρεάζει καθόλου την εξέλιξη του κρυολογήματος, αντίθετα μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα το παιδί αφού κάνει τον οργανισμό του πιο ευάλωτο σε μικροβιακές λοιμώξεις.

Μπορούμε να προλάβουμε το κρυολόγημα;

Οι διάφοροι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις μπορούν να επιβιώσουν στον αέρα και σε διάφορες επιφάνειες. Όταν αγγίξει το παιδί μια επιφάνεια (το θρανίο, ένα παιχνίδι) όπου έχει “φωλιάσει” ο ιός και μετά βάλει το χέρι του στο μάτι, το στόμα ή τη μύτη του υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσει. Ένας βασικός τρόπος προφύλαξης από τις διάφορες ιώσεις είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να αποφεύγουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Αν το παιδί κολλήσει κάποια ίωση αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση, θρεπτική τροφή και αντιπυρετικά εφόσον έχει πυρετό.

Η ταυτότητα της γρίπης

Η γρίπη είναι στην πραγματικότητα μια “βαριά” ίωση. Προκαλείται από τον ιό της γρίπης ο οποίος συνήθως μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν βήχει ή φταρνίζεται. Πιο σπάνια, μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από τα αντικείμενα στα οποία έτυχε να πέσουν μικρά σταγονίδια και στη συνέχεια τα πιάσει ή τα βάλει στο στόμα του το παιδί.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο έντονα από εκείνα του κοινού κρυολογήματος και εμφανίζονται πιο σύντομα, συνήθως μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, η εύκολη κόπωση, ο ξηρός βήχας, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πόνος στους μυς. Το παιδί δεν έχει όρεξη για φαγητό και μπορεί να κάνει ψηλό πυρετό. Μπορεί επίσης τα συμπτώματα να συνοδεύονται από εμετούς και διάρροια.

Μπορούμε να προλάβουμε τη γρίπη;

Αν το παιδί ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο παιδίατρος θα μας έχει συστήσει να του κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης. Κατά τα άλλα, ο απλός τρόπος προφύλλαξης είναι η τήρηση των κανόνων σωστής υγιεινής και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Επίσης η υγιεινή διατροφή και η ξεκούραση του παιδιού συμβάλουν στο να έχει ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Τα συμπτώματα της γρίπης αντιμετωπίζονται όπως και εκείνα του κρυολογήματος. Γενικά και η γρίπη είναι μια ίωση που θα κάνει τον κύκλο της και με καλή διατροφή και ξεκούραση θα περάσει γρήγορα. Γενικά όμως, αν το παιδί είναι μικρό, κάτω των δύο ετών, και έχει υψηλό πυρετό και δείχνει ληθαργικό ή άτονο είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο για οδηγίες.